Common Questions and Answers for the

Ohio Elevator Inspection Section (2-2009)

Q:

What do | need to
do to obtain a
permit and an
inspection to install
an elevator?

Answer:
The following are the standards used by the section when inspecting
elevators, dumbwaiters and special service equipment:

e ASME A17.1 - 2004 w/supplement

e« NFPA 70-2008 — National Electrical Code — section 620

e NFPA 13 —sprinkler operation and shunt-trip interface

e« NFPA 72 — smoke detector interface for firefighter's emergency
operation

e ANSIAl117.1

e Local Building Code

Y Obtain a permit and submit the proper fees and a duplicate set of
plans showing the configuration and layout of the device to
determine conformance with the codes. See the instructions on the
permit application form. The form is available on the elevator web
site.

N The installer must call for an inspection once a permit has been
obtained and the unit is installed (Information is included in the
permit packet).

v Part of the inspection requires the installer to demonstrate all of the
electrical protective devices to function and to demonstrate the
mechanical over-speed safety device or relief valve with a capacity
load on the unit.

v All electrical devices must comply with the national electrical code
for the use of conduit, grounding, and electrical disconnecting
means.

7 In addition, the installer should determine from the local building
department if additional permits are required.

Q:

What do | need to
do to obtain a
permit and an
inspection to install
a chair lift, inclined
wheel-chair lift or a
vertical wheel-chair
lift?

Answer:

Lifts are required to be regulated in churches, service clubs, office buildings,
schools and other regulated locations.

The following are the standards used by the section when inspecting chair
lifts, inclined wheel chair lifts and vertical wheel chair lifts:

e ASME A18.1-2003
e NFPA 70-2008
e Local Building Code




v Obtain a permit and submit the proper fees and a duplicate set of
plans showing the configuration and layout of the device to
determine conformance with the codes. See the instructions on the
permit application form. The form is available on the elevator web
site.

v The installer must call for an inspection once a permit has been
obtained and the unit is installed.

v Part of the inspection requires the installer to demonstrate all of the
electrical protective devices to function and to demonstrate the
mechanical over-speed safety device with a capacity load on the unit.

v All electrical devices must comply with the national electrical code
for the use of conduit, grounding, and electrical disconnecting
means.

Y In addition, the installer should determine from the local building
department if additional permits are required to comply with egress
and electrical interface.

Q:

I have an elevator
device or chair lift in
my private
residence; do | have
to register the unit?

Answer:

No. One-two and three family residences are not regulated. The section does
not perform inspections for home units.

Q:

Does the State of
Ohio regulate or
perform inspections
at Federal facilities?

Answer:

No. The State of Ohio does not perform inspections at federal facilities such
as Federal prisons, FAA owned towers, Air Force bases, Post Offices owned
or leased by the postal service or Federal court houses.

Q:

How do | get an
annual Certificate of
Operation for an
elevator?

Answer:

Invoices for certificates of operation for elevators are invoiced once per year.
The invoice must be paid before a certificate of operation can be issued.
There are penalties for payment that are not made in a timely manner.

Q:

The local fire
department or
building
department is
requiring us to add
firefighter’s
emergency
operation to our
elevators; is a
permit and
inspection required
by your office?

Answer:

Yes. An alteration permit is required to be obtained prior to starting work.
An inspection and testing of the firefighter service emergency operation
must occur prior to placing the elevator into service.




Q:

We are adding
sprinklers to our
elevator machine
rooms or hoistway;
is a permit
required?

Answer:

Yes. An alteration permit is required to be obtained prior to starting work.
An inspections and testing of the operation must occur.

Q:

Where can | obtain
a copy of the
elevator standard?

Answer:

Contact the ASME publications department by calling 1-800-THE-ASME (1-
800-843-2763). The elevator section does not provide or sell elevator code
books since the material is copyrighted.

Q:

Must | post a
certificate of
operation in side
the elevator cab?

Answer:

A certificate of operation must be possessed by the owner in order to
operate an elevator device. However, the posting of the certificate is not
required. The posting of the certificates is encouraged to give notice to the
public, but the certificate must be current. Please remove all expired
certificates from the elevator cab interior.

Q:
How do | remove an
elevator from

Answer:

For elevators to be considered properly lowered and sealed, please see the

service? following web link:
http://www.com.state.oh.us/dic/Documents/ProperlyRemovinganElevatorfr
omS92706.pdf

Q: Answer:

How are accidents

reported? Accidents that result in an injury must be reported within 72 hours of the
occurrence of the accident (See ORC 4105.21). Please see the following link:
http://www.com.state.oh.us/dic/Documents/AccidentReport.pdf

Q: Answer:

What are the fees to | | Fees for inspections S60 per hour per inspector present &

inspect a new conducted outside of $60 per hour per supervisor present

elevator device?

normal business hours | (if necessary). The number of hours
(8:00 AM to 4:30 PM): charged includes travel time to and from
the inspector’s headquarters.

Minimum charge is 4 hours.

Fees for annual $200 + $10 per landing + $3.25 (BBS fee)
certificate of operation
(applies to all elevators
regardless of any
inspections conducted
by insurance
authorization):




Fees for re-inspections | (Inspection fee of $20 + $10 per landing) +

on new or altered (re-inspection fee of $125 + S5 per landing)
elevator devices:

Fees for temporary 30 day - $53.25

certificates of operation | 60 day - $103.25

(includes BBS fees): 90 day - $153.25

Fees for duplicate S10 + BBS fee

certificates of

operation:

Certificate of operation | $300 + BBS fee
for escalators:

Certificate of operation | $55 + $10 per landing + BBS fee
for units with loading of

less than 750 Ibs:

Q:

Where can | find
other forms related
to conducting
business with the
elevator section?

Answer:

See the following web link for a list of other forms and items of information:
http://www.com.state.oh.us/dic/dicform.asp#elev

Q:

How many elevators
are regulated by the
State of Ohio?

Answer:

About 30,000 units, located in all of Ohio’s 88 counties. The State of Ohio
does not perform inspections in the cities of Cleveland and Cincinnati. Each
of those cities has their own inspections departments.

Q:

Where can I find out
more information
about safety
programs for
children and adults?

Answer:

See the following web site:
www.eesf.org

Q:

How do | request a
variance or an
adjudication order
to be issued and
what is the general
process?

Answer:

The form is located at:
http://www.com.state.oh.us/dic/Documents/ElevatorAdjudicationOrder 00

0.pdf

In general, once a variance is requested, an adjudication order will be issued
by our office. The order will have instructions on how to proceed, including:
Submitting you payment of fees to the Board of Building Appeals;

The BBA will issue a time that your case will be heard;

The hearing is conducted;

A decision is issued a few weeks after the hearing.




Q:

Are machine-room-
less elevators
permitted in Ohio?

Answer:

Yes. See the currently adopted ASME A17.1 standard.

Q:
Are your inspectors
QEl certified?

Answer:

Yes. The entire field inspection staff, field supervisors and chief inspector are
nationally certified via the QEI certification process. The certifications are
required to be updated annually.

Q:
How do | obtain a
QEI certificate?

Answer:

If you have five years of elevator industry experience, please contact one of
the national accredited QEI certification organizations (See also the ASME
QEI-1 Standard available from ASME):
http://files.asme.org/ASMEORG/Codes/CertifAccred/Accreditation/5703.pdf

Q:

Do you regulate
other types of
equipment other
than just elevators
and chair lifts?

Answer:

Yes. The section also inspects belted-man lifts; stage lifts; mine elevator;
elevator used in smoke-stacks and in chemical plants; escalators and moving
walks.

The section does not regulate ANSI 10.4 temporary construction hoists or
conveyors.

Q:

Who do | contact if |
have a billing
question; a
technical question;
or if | want to
schedule an
inspection?

Answer:

e For billing questions, please ask to be connected to an account clerk
in the elevator section. Please contact our office at 614-644-2223

e For atechnical question related to elevator equipment, please
contact the chief elevator inspector, Norm Martin at 614-644 -3524
or e-mail at: nmartin@com.state.oh.us

e Toschedule an inspection, please submit your “Request to Schedule
an Inspection” form that was included in your permit package and fax
to 614-644-3580. To contact scheduling directly, please call 614-644-
2542 or 614-995-5133.




